Når politik handler mere om følgere end forandring

Jeg er en del af ungdomsbyrden

Skærmbillede 2016-04-05 kl. 13.24.55

Vi taler tit om ældrebyrden, og hvordan det stigende antal ældre er et problem for det danske samfund. Samtidig forsøger mange at forblive unge så længe som muligt – og gerne langt efter, de er fyldt 40.

Det betyder, at tiden som “voksen” bliver utrolig kort, hvis man skal være ung, til man er 45 og så bliver gammel, når man fylder 60. Jeg tænker, det kan være derfor, at alderdommen virker så fremmed på mange – man har simpelthen ikke tid nok til at vænne sig til tanken. Men helt ærligt, hvad ved jeg måske egentlig om det, som blot 22-årig.

Til gengæld kender jeg til ungdomsbyrden. Jeg er en del af den. Jeg er 22 år gammel, men bliver af de færreste anset som voksen. Jeg bliver betegnet som “ung”, hvis det skal være officielt, men i mange sammenhæng er jeg i praksis under betegnelsen “for ung”.

For ung til at blive taget alvorligt i politik. Jeg bliver lytte til som FREMTIDENS politiker, selvom jeg i langt højere grad ser mig selv som en del af NUTIDENS politik. Alle går ud fra, jeg er aktiv i ungdomspolitik som det eneste. Og hvis jeg skal håbe på opmærksomhed om en holdning, så skal den helst handle om gymnasier, drukkultur eller 16-års valgret.

Ingen spørger, hvad jeg mener om familiepolitik, skat, arbejdsmarked, pension eller EU. Hertil er jeg åbenbart ikke voksen nok.

Så min påstand er, at vi i et samfund hylder ungdommen, men ikke tager de unge alvorligt. Der er skabt både en “ældrebyrde”, hvor man ikke længere tillægger menneskers holdninger værdi, fordi fødselsattesten har samlet støv. Og en “ungdomsbyrde”, hvor man også lige venter på, at folk fylder 30, før man vil lytte til dem.

Jeg kunne godt tænke mig et samfund og en politiske debat i Danmark, hvor man kan tage alle menneskers holdninger alvorligt – uanset alder. Alene fordi, det er mennesker, som faktisk brænder for noget og tager stilling til verden. Det er et synspunkt, som kan gøre en står forskel, hvis man gider lytte til det.

Og vi har som samfund brug for en langt bedre debat. Brug for en balance, hvor også synspunkter modnet gennem et langt levet liv har værdi for debatten – fordi de har stor erfaring og mange års liv til at tænke og prøve deres idéer. Og vi har brug for at lytte mere til unge – det er dem, som skal være fremtidens voksne og det er deres tanker, som måske kan komme med tiltrængt fornyelse, fordi de netop ikke er formet af mange års erfaring eller sidder fast i en bestemt måde at tænke på.

1

  • mischa turner

    “For ung til at blive taget alvorligt i politik.”

    Ja.. Nu er politik så også betegnet ved at det er folk der lever i en total bobel.

    Modsat i det private hvor alder er irrelevandt så længe man kan udføre et job iforhold til hvad der er nødvendigt

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når politik handler mere om følgere end forandring